és la clau - Reportatge sobre l'ensenyament musical

X

  Einloggen
  Login
Logge dich mit deinem Login-Namen und Passwort ein, um Zugriff auf alle Skrippy-Funktionen zu bekommen.
Klicke hier um dich neu zu registrieren oder hier falls du dein Passwort vergessen hast.
    • Benutzername
és la clau SoKo 2016
Vorwort / Preàmbul
Impressum SCHLIESSEN

Projektliste SCHLIESSEN

  Autorenprofil
Visitenkarte des hauptverantwortlichen Autors:

Online-Zeitung
kostenlos erstellen
  Melden
  Inhalt melden
Mit diesem Formular kannst du objektiv bzw. rechtlich unangebrachte Inhalte auf dieser Seite an die Moderation melden.
  Teilen

Folgende Zeitungen aus der Rubrik

Interessengruppen

könnten dich interessieren
1Vorwort / Preàmbul 2Helmut Diener 3Der Payerbacher Pensionist / El pensionista de P 4Maria und Thomas 5Toni H. 6Wienerle am Würstelstand 7Un viatge al passat 8Reportatge sobre l'ensenyament musical 9Wahlwiederholung: ein neuer Trend 10Entwicklung der EU - Desenvolupament de la UE
Seite 1/10

Reportatge sobre l'ensenyament musical

Clàudia Llobera Ris i Mar Pérez Bardeci

és la clau SoKo 2016 Reportatge sobre l'ensenyament musical

Vam decidir centrar el nostre article del Sommerkolleg en la música perquè totes dues hem rebut formació musical en una part important de la nostra vida i ens va cridar l'atenció que en un poble tan petit com Payerbach hi hagués una escola de música.

Payerbach és un municipi de tan sols 1200 habitants, però que tot i així té una àmplia oferta musical. L’escola de música de Payerbach té un equip docent constituït per divuit professors que ensenyen teoria musical, orquestra, direcció i una gran diversitat d'instruments. A part dels clàssics (piano, flauta, flauta travessera, clarinet, violí, guitarra i cant) també es poden aprendre a tocar instruments menys habituals en les escoles, com la viola, el violoncel, el contrabaix, el fagot, la trompeta, la tuba, el fiscorn, el trombó i la percussió. A més, també se’n poden aprendre d’altres més moderns com la guitarra elèctrica, el baix, la bateria, el teclat o el saxofon i més folklòrics com l'harmònica, la cítara i l'acordió. També hi ha classes de conjunts musicals com el cor, un conjunt de vent metall, l’orquestra, classes de teoria o també hi ha la possibilitat d'aprendre direcció musical.

Per contra, a Catalunya l'oferta musical no acostuma a ser tan extensa ni tampoc es troba tan concentrada. Posem l'exemple de Sant Joan Despí, un poble de l'àrea metropolitana de Barcelona d’aproximadament 33.000 habitants. Allà hi trobem una escola de música amb un professorat d'onze músics que ofereixen classes de llenguatge musical, música de cambra, cant coral, piano, guitarra, violí, viola, flauta travessera, flauta dolça i violoncel. També fan sensibilització musical per a nens d'entre tres i cinc anys, música i moviment pels de sis i set.

Un altre tret que ens ha sorprès ha estat la gran quantitat d'associacions de Payerbach. Segons les nostres fonts, n'existeixen més de 120 i diverses d'elles tracten temes musicals, la més destacable de les quals seria la Kapelle. En comparació, podem dir que Sant Joan Despí té onze entitats, de les quals tres són de caire musical.

A part de l’escola de música, a Payerbach contínuament trobem anunciats esdeveniments que ocupen gran part de l'agenda cultural. Durant el mes d'agost hi ha colònies musicals per als nens i una classe magistral, d’entre altres activitats.

Sant Joan Despí té més dividit el panorama musical entre clàssic, modern i folklòric. Les activitats de música clàssica són escasses, bàsicament són les audicions de l'escola i algun concert puntual. Per contra, la música folklòrica i moderna es troba més present i té un paper important en la festa major i en els principals esdeveniments municipals.

Aquesta divisió entre música clàssica i moderna també es pot constatar en l’ensenyament musical. Generalment, les escoles de música a Catalunya se centren més en l’educació clàssica, mentre que són altres les entitats que prenen el relleu en l'ensenyament de música moderna, com per exemple casals de joves, tallers musicals o professors particulars.

Com a treball de camp, hem fet una petita enquesta a diferents membres del Sommerkolleg sobre la cultura musical. A continuació presentem una imatge amb les preguntes que vam utilitzar (fig. 1).

Després de realitzar l’enquesta a sis catalans i sis austríacs hem elaborat alguna gràfica per exposar de forma més visual les dades recollides.

Pel que fa a les primeres preguntes, el 100% dels catalans han après a tocar la flauta dolça a l’escola i, en algun cas, també el xilòfon. D’entre els austríacs, en canvi, només una persona ha tingut l’oportunitat d’aprendre a tocar instruments musicals a l’escola i en aquest cas l’oferta era molt variada (piano, guitarra, etc).

Tant els catalans com els austríacs que han après a tocar algun instrument ho han fet durant la seva infància, mentre cursaven primària. Tots ells ho han vist com un hobby o un aspecte en la formació de la persona i no hem trobat cap cas que s’hagués plantejat la música com a professió. La majoria d’ells, a l’arribar a l’adolescència o a la universitat ho han anat deixant per prioritzar altres activitats (fig. 2).


D’entre els catalans enquestats, la meitat no havien après cap instrument fora de l’escola i l’altra meitat sí. Dels austríacs, la majoria han après a tocar instruments en una escola de música, ja que no ho fan de forma habitual a l’escola.

Tant entre els catalans com entre els austríacs, la majoria de persones que han après a tocar instruments tenen familiars que també toquen algun instrument. Tanmateix, existeix més tradició musical en les famílies austríaques (fig.3).

 


Després de l’enquesta vam decidir afegir una pregunta que avalués una mica els coneixements musicals: Sabries dir algun compositor de música clàssica? / Kannst du uns Namen von einigen klassichen Komponisten sagen?

No hem trobat diferències entre catalans i austríacs i tampoc entre les persones que saben tocar algun instrument i les que no (fig. 4).


Zusammenfassend möchten wir die wichtige Rolle der Musikschulen in Österreich hervorheben. Diese Institution unterrichtet nicht nur klassische Instrumente, sondern auch moderne Musik. Die Lehrer fahren von einem Dorf zum anderen, um ein gröβeres Angebot an Instrumenten zu ermöglichen. Zudem organisiert die Musikschule viele Aktivitäten, auch im Sommer.

Im Gegensatz dazu ist  die Musiklandschaft in Katalonien in zwei Bereichen aufgeteilt. Die Musikschulen bieten weniger Instrumente an, vorwiegend die klassischen. Es gibt andere Institutionen, die moderne Musik unterrichten und die Aktivitäten im Sommer werden vor allem vom Rathaus veranstaltet.

Zum Abschluss der Umfrage können wir sagen, dass die musikalische Familientradition in Österreich gröβer ist. Die meisten Österreicher haben ihre Instrumente auβerhalb der Schule zu spielen gelernt, während alle Katalanen Blöckflöte in der Schule gelernt haben.

Lade Seiteninhalt...Das könnte dich auch interessieren: ONLINE Zeitungen - neue und beliebte Artikel aus dieser Rubrik


Rätsel
Der "Tagesprophet" präsentiert seine neuen Rätsel und wünscht allen Teilnehmern gute U...Vom 26.08.2022 02:14 Uhr    Verlag: Harry Potters Welt


Du möchtest einen dieser Jobs übernehmen, oder hast dazu noch Fragen?

Bewerbungen über dasBewerbungsformularoder an leitung@meinhpw.de

Vom 15.02.2022 23:08 Uhr    Verlag: Harry Potters Welt


Zauberakademie ACADEMIA ALTAE MAGICES endlich eröffnet
TP-Autorin Sloe Snape traf Akademie-Leiterin Leonie Potter im Interview

Am 01. Juli 2021 hat die neu gegründete Zauberakademie ihre Pforten für uns geöffnet. Ich habe mich ein bisschen für den Tagespropheten umgesehen und eine der Akademieleiterinnen, Professor Leonie Potter, zu einem Interview gebeten.TP: Professor Potter, Sie haben es nach längerer Vorbereitung geschafft, die Zauberakademie zu er&ou...

Vom 10.10.2021 19:24 Uhr    Verlag: Harry Potters Welt


Visagistin gesucht
Visagistin auf TFP Basis

Zur Vervollständigung unseres Teams sucht Digipic im Rahmen eines TFP Projektes eine engagierte Visagistin oder einen Visagisten. Das Motto des Shootings wird "Vintage" sein und einen Tag in Anspruch nehmen. Der Spaß und das Umsetzen verschiedenster Ideen steht dabei im Vordergrund. Geshootet wird an verschiedenen Locations in Wien. Welche das ...

Vom 08.10.2021 11:35 Uhr    Verlag: Digipic


In eigener Sache
Fortbestand von meinhpw gerettet

Im März 2021 sah sich das hpw-Hogwarts unvermutet der traurigen Möglichkeit gegenüber, nach seiner wechselvollen 20-jährigen Geschichte (Bericht in TP Nr. 33) endgültig und unwiederbringlich vor dem Aus zu stehen. Auf dem Gelände des Rechenzentrums des Serverbetreibers war am 10. März ein Großbrand ausgebrochen, vo...

Vom 05.06.2021 10:32 Uhr    Verlag: Harry Potters Welt